فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال سی و پنجم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عمار افخمی قادی*، راحله خادمیان، قربانعلی نعمت زاده، نادعلی بابائیان جلودار، نادعلی باقری صفحات 121-136

    پس از تولید لاین های خالص نرعقیم بومی پایدار شناسایی لاین های برگرداننده باروری مناسب از اولویت های اصلی تولید بذر برنج هیبرید می باشد. جهت مطالعه ظرفیت باروری ژنتیکی 14 رقم بومی، اصلاح شده و خارجی برنج، آزمون تست کراس با استفاده از لاین نرعقیم ندا-A به عنوان والد مادری برای تولید F1ها در سال 1397 در مزرعه پژوهشی پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، انجام شد. در زمان شروع گلدهی، میزان عقیمی و باروری دانه گرده F1ها با استفاده از محلول ید یدور پتاسیم آزمون شد. در پایان فصل رشد نیز صفات زراعی F1ها مثل تعداد روز تا 50 درصد گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، ارتفاع گیاه، تعداد پنجه بارور، طول خوشه، تعداد کل دانه در خوشه، تعداد دانه پر در خوشه، طول دانه، عرض دانه، وزن 100 دانه، نسبت طول به عرض دانه، درصد باروری خوشه و عملکرد دانه اندازه گیری گردید. نتایج ارزیابی آزمون عقیمی دانه گرده و خوشه F1ها نشان داد که F1 حاصل از رقم پرمحصول شیرودی و ندا-A، عقیمی کامل و صد درصد داشت که نشان دهنده نگهدارنده بودن رقم شیرودی بود به تعبیر دیگر دارای سیتوپلاسم نرمال و ژن هسته ای مغلوب برگرداننده باروری بود. با توجه به سطح زیر کشت وسیع تر این رقم در مقایسه با رقم ندا و کیفیت مناسب پیشنهاد می شود نرعقیمی به رقم شیرودی منتقل شده و در تولید برنج هیبرید مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین با تلاقی برگشتی می توان به لاین نرعقیم شیرودی دست یافت. بیشترین تعداد دانه در خوشه (217 دانه) مربوط به F1 حاصل از رقمCB06-550 بود. بیشترین وزن صد دانه نیز مربوط به F1 حاصل از رقم جهش در ندا-A بود که ناشی از عرض و طول بلند دانه بود. با ارزیابی آزمون دانه گرده و خوشه، ارقام بینام، پردیس و PR37181-1-1-2-1-2-1 بعنوان لاین های برگرداننده باروری ضعیف و لاین های شاهد IR50 (با بیش از 96 درصد باروری) و IR67924R (با بیش از 80 درصد باروری)، بعنوان لاین برگرداننده باروری شناخته شدند. از این لاین های نرعقیم می توان در تلاقی با لاین های برگرداننده باروری جهت تولید بذر هیبرید با عملکرد بیشتر از ارقام اصلاح شده مرسوم بهره برد. از سایر لاین های تولید شده در این پژوهش می توان در توسعه خزانه ژنی هتروتیک در برنامه فناوری هیبرید برنج استفاده نمود.

    کلیدواژگان: برنج، میزان عقیمی، دانه در خوشه، وزن 100 دانه، تنوع ژنتیکی
  • روح الله مالکی، حمید عبداللهی*، سعید پیری صفحات 137-152
    واکنش ارقام گلابی در مقابل حمله عامل بیماری آتشک به دو صورت مقاومت و تحمل بروز می‏کند که تفاوت آنها به خوبی مشخص نیست. بنابراین رفتار نکروزی و نشت یونی دو رقم مقاوم درگزی و متحمل هاروسوییت در مقایسه با رقم حساس بارتلت در مقابل سویه غیرجهش یافته و سویه‏ های جهش یافته hrpN-، dspA/E- و hrpW- باکتری E. amylovora با هدف شناسایی ساختارهای مقاومت و تحمل در شرایط درون شیشه، مورد مقایسه قرار گرفت. ظهور علایم در واکنش با سویه غیرجهش یافته در ارقام حساس و متحمل پس از سه روز و در رقم مقاوم پس از هفت روز ظاهر شد، لیکن در رقم مقاوم سرعت پیشرفت کندتری داشت. در کلیه ارقام یک تا دو روز قبل از مشاهده نکروز، نشت یونی افزایش و به 70 درصد رسید و با کامل شدن نکروز این شاخص به 100 درصد افزایش یافت. سویه جهش یافته hrpW- تاثیری روی زمان بروز نکروز و نشت یونی نداشت که بیانگر عدم تاثیر آن در ساختارهای مقاومت و تحمل بود. استفاده از سویه -hrpN سبب تسریع نکروز و نشت یونی در رقم مقاوم و تاخیر این شاخص‏ها در رقم متحمل در مقایسه با رقم حساس شد. همچنین سویه dspA/E- سبب تسریع نسبی نکروز و نشت یونی به مدت 48 ساعت در رقم مقاوم در مقایسه با رقم متحمل و عدم بروز کامل علایم در رقم حساس شد. بر اساس نقش دوگانه پروتئین HrpN روی بیماری‏زایی و تحریک سامانه دفاعی میزبان، نتایج بیانگر نقش کلیدی آن روی سامانه دفاع اکتسابی نسبت به نقش بیماری‏زایی آن در رقم مقاوم درگزی، و رابطه معکوس آن در رقم متحمل هاروسوییت بود. این رفتار دوگانه می‏تواند به عنوان مسیری برای شناخت عمیق ‏تر ساختار مقاومت به آتشک در این گلابی و همچنین شاخصی برای تمایز ارقام مقاوم از متحمل گلابی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گلابی، سویه جهش یافته، دفاع اکتسابی، مقاومت، تحمل
  • عیسی ارجی*، رحمت ‏الله غلامی، مرزبان نجفی صفحات 153-170

    ایلام یکی از منابع غنی ژرم‏ پلاسم زیتون در ایران است. شناسایی و بررسی سازگاری ژنوتیپ‏ های بومی در راستای توسعه کشت زیتون در کشور از اهمیت زیادی برخوردار است. این پژوهش با 15 ژنوتیپ بومی زیتون جمع‏ آوری شده از استان ایلام در مقایسه با رقم شاهد آمفی‏ سیس در قالب طرح بلوک‏ های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو سرپل‏ ذهاب به منظور بررسی خصوصیات پومولوژیکی و عملکرد در سال‏های 1394 تا 1397 اجرا شد. مقایسه میانگین‏ ها نشان داد که ژنوتیپ‏ های زیتون برای خصوصیات پومولوژیکی مانند وزن میوه، وزن هسته، وزن گوشت، نسبت گوشت به هسته، طول و قطر میوه و هسته تفاوت معنی‏ دار در سطح احتمال پنج درصد داشتند. وزن میوه ژنوتیپ‏ ها از 3/28 تا 7/92 گرم متغیر بود. عملکرد میوه در بین ژنوتیپ‏ ها متفاوت بود، به‏ طوری‏که ژنوتیپ‏ های BSCH2، BSCH3، SKE7، SKE8، BSCH1، DZ4 و SBM5 عملکرد بالاتری را داشتند. تفاوت درصد روغن در ماده خشک در بین ژنوتیپ‏ ها در سطح احتمال پنج درصد معنی‏ دار بود و ژنوتیپ‏ هایNS3، SBM2، SBM1، SKE7، DZ4، PG3 و NS4 با بیش از 30 درصد و کمتر از 40 درصد روغن در ماده خشک جزو گروه کم روغن قرار گرفتند. به‏ طورکلی نتایج نشان داد ژنوتیپ‏ های BSCH2، BSCH3، SKE7، SKE8، BSCH1، DZ4 و SBM5 با داشتن عملکرد بالا در سن هشت الی نه سالگی درخت می‏توانند به عنوان ژنوتیپ‏ های برتر جهت استفاده در برنامه توسعه کاشت زیتون و همچنین معرفی ارقام جدید استفاده شوند.

    کلیدواژگان: زیتون، سازگاری، خصوصیات میوه، عملکرد میوه، درصد روغن
  • ابراهیم ملاعلی، محمدرضا داداشی، فاطمه شیخ*، حسین عجم نوروزی، محمدتقی فیض‏ بخش صفحات 171-188
    تنش ماندابی یکی از عوامل کاهنده عملکرد دانه باقلا محسوب می شود. ژنوتیپ های مختلف باقلا از این لحاظ تفاوت دارند. ویژگی‏ های زراعی 21 ژنوتیپ باقلا در سه محیط شامل آبیاری بهینه (بدون تنش) و تنش ماندابی در دو مرحله از رشد (آغاز گل‏دهی و آغاز غلاف‏ دهی به مدت 10 روز) مورد ارزیابی قرار گرفتند. این آزمایش در دو سال زراعی (1397-1395) در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان انجام شد. تجزیه واریانس مرکب داده‏ها نشان داد که تفاوت معنی داری بین ژنوتیپ های باقلا در سطوح مختلف تیمارهای آزمایشی وجود داشت. عملکرد غلاف سبز و عملکرد دانه در تیمار تنش ماندابی در مرحله آغاز گل‏ دهی به‏ ترتیب 34 و 23/9درصد و در تیمار تنش ماندابی در مرحله آغاز غلاف ‏دهی به ترتیب 29/3و 17/18کاهش یافت.کمترین کاهش عملکرد دانه در شرایط تنش ماندابی در مرحله آغاز گل‏ دهی از ژنوتیپ G-Faba-401 حاصل شد و در شرایط تنش ماندابی در مرحله آغاز غلاف‏ دهی ژنوتیپ‏ های G-Faba-401، G-Faba-335، G-Faba-293، G-Faba-290 و G-Faba-524 کمتر از 10 درصد کاهش عملکرد داشتند. بنابراین ژنوتیپ‏هایی که عملکرد بالاتری در شرایط تنش ماندابی ‏داشتند، برای کشت در مناطقی که احتمال وقوع تنش ماندابی در آن وجود دارد مناسب تر هستند.
    کلیدواژگان: باقلا، روز تا گلدهی، عملکرد غلاف سبز، عملکرد دانه، وزن صد دانه
  • زهرا فلاتی*، محمدرضا فتاحی، علی عبادی صفحات 189-210

    آلوها از جمله گونه‏ های مهم جنس Prunus می‏باشند که در بازار و صنعت میوه دارای اهمیت بالایی هستند. این پژوهش برای ارزیابی مراحل فنولوژیک، تشکیل میوه و ویژگی‏ های کیفیت میوه 16 رقم آلو و گوجه در سال‏ های 1394-1392 در ایستگاه تحقیقاتی گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج انجام شد. نتایج تفاوت معنی‏ دار ژنوتیپ ‏ها را از لحاظ کلیه صفات اندازه‏ گیری شده نشان داد. ارقام بلک استار و بخارا به ترتیب از لحاظ زمان گل دهی، ظاهر شدن برگ‏ها و زمان رسیدن میوه زودرس‏ ترین و دیررس ‏ترین ارقام بودند. مراحل فنولوژیک ارقام بررسی شده در دو سال ارزیابی متفاوت بودند به نحوی که زمان شروع گل دهی، تمام گل و زمان رسیدن میوه‏ ها در سال اول ارزیابی در مقایسه با سال دوم زودتر انجام شد. طول دوره گل دهی نیز در بین ارقام و ژنوتیپ‏ های آلو و گوجه متفاوت بود و دامنه تغییرات آن در سال اول ارزیابی طولانی ‏تر از سال دوم بود. درصد ریزش جوانه‏ های گل، گل ‏ها، میوه‏ چه و میوه ‏ها متفاوت بود. ارقام شوگر و قطره طلا بالاترین میزان درصد تشکیل میوه را داشتند. ارقام بلک استار و شابلون درشت‏ ترین اندازه میوه را دارا بودند و ارقام سیمکا و استنلی به ترتیب بالاترین میزان سفتی بافت میوه و شاخص طعم میوه را داشتند. ارقام با صفات مطلوب از لحاظ زمان گل دهی مانند ارقام بخارا، استنلی و شوگر همچنین ارقام با پتانسیل عملکرد میوه بالا مانند ارقام ژاپنی، سیمکا و شابلون می‏ توانند در برنامه‏ های به ‏نژادی و برای ایجاد باغ ‏های جدید گوجه و آلو مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آلو، گلدهی، ریزش گل، میوه‏چه، سفتی میوه، شاخص طعم میوه
  • ندا اسمعیلی نژاد، فرنگیس قنواتی*، فواد مرادی، جهانگیر عباسی کوهپالکانی، مجید رحیمی زاده صفحات 211-239
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی برای صفات مورفولوژیکی و نیز تعیین ارتباط بین عملکرد دانه و اجزای آن در 40 اکوتیپ وحشی شنبلیله (Trigonella monantha C. A. Mey.) جمع آوری شده از نقاط مختلف کشور، موجود در بانک ژن گیاهی ملی ایران، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج پژوهش حاکی از تفاوت معنی‏ دار اکوتیپ‏ ها از نظر کلیه صفات کمی در سطح احتمال یک درصد بود. مقایسه میانگین‏ ها نشان داد اکوتیپ شماره 1 (لرستان- ازنا 1) از لحاظ تعداد ساقه فرعی در گیاه، تعداد برگ تا اولین گل، تعداد برگ در گیاه، وزن 100 دانه، طول دمبرگچه، عرض برگچه و عملکرد تک بوته نسبت به سایر اکوتیپ‏ ها برتری داشت. ضرایب همبستگی بین صفات کمی نیز نشان داد که تعداد ساقه فرعی، تعداد برگ در گیاه، وزن 100دانه، تعداد نیام در گیاه، طول دمبرگچه، طول دانه و عرض دانه همبستگی مثبت و معنی‏ داری با عملکرد دانه در گیاه داشتند. ضریب تنوع شانون برای صفات کیفی نیز تنوع بالایی را برای شکل نیام، رنگ دانه، تزیینات سطح دانه و وضعیت پراکندگی نیام نشان داد. تجزیه رگرسیون گام به گام حضور معنی‏ دار وزن 100 دانه، تعداد نیام در گیاه، طول دمبرگچه و طول نیام در مدل را نشان داد. تجزیه به عامل‏ ها با استفاده از تجزیه به مولفه های اصلی قادر به استخراج نه عامل بود که این عامل‏ ها مجموعا 75/66درصد از واریانس کل را توضیح دادند. بر اساس تجزیه خوش ه‏ای برای صفات کمی و کیفی اکوتیپ‏ ها به ترتیب در چهار و پنج گروه متفاوت قرارگرفتند. این اکوتیپ‏ های وحشی شنبلیله از نظر صفات مورد مطالعه تنوع بالایی داشتند که می‏توانددر تحقیقات به نژادی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شنبلیله، صفات کمی، صفات کیفی، تعداد برگ در گیاه، وزن 100 دانه
  • محمدابراهیم رنجبر، زهرا قهرمانی*، سید جواد موسوی زاده، طاهر برزگر، خوان گیل صفحات 241-249
|
  • A. Afkhami Ghadi *, R. Khdemian, G.A. Nematzadeh, N.A Jelodar Babaeian, N.A. Bagheri Pages 121-136

    Identification of suitable restorer lines is one of the main priorities of hybrid rice production technology, followed by the production of local male sterile lines. To study fertility genetic capacity of 14 landraces, improved and foreign rice varieties, a test cross scheme was conducted using Neda-A male sterile line as female parent for the production of F1s in 2018 at Genetic and Agricultural Biotechnology Institute of Tabarestan, Sari Agricultural and Natural Recourses Sciences University, Sari, Iran. At the flowering stage, the sterility and fertility of pollen grains were tested using IKI solution. At the physiological maturity stage of F1s agronomic traits such as days to 50% flowering, days to physiological maturity, plant height, number of fertile tillers, panicle length, number of grain per panicle, grain length, grain width, 100 grain weight, grain length: width ratio, panicle fertility percentage and grain yield were measured and recorded. The results of pollen grain and panicle tests of hybrids showed that the hybrid derived from Shiroodi × Neda-A hybrid had 100% sterility indicating that this variety is a maintainer, in other words, it carries normal cytoplasm and rf-induced nuclear gene. Given the larger cultivated areas of cv. Shiroodi and its earlier maturity than Neda variety, it is concluded that cv. Shiroodi would be more suitable for hybrid rice seed production. Therefore, Shiroodi-A line can be developed through backcrossing. The highest grain number per panicle (217 grain) was obtained from hybrid CB06-550. The highest 100 grain weight belonged to the hybrid Jahesh × Neda-A which is due to its larger grain size. By evaluating pollen and panicle test, Binam, Pardis and PR37181-1-1-2-1-2-1 varieties were identified as poor fertility restorer lines. IR50 and IR67924R lines with more than 96 and 80% fertility, respectively, were identified as strong fertility restorer lines. These sterile lines can be used to produce hybrid rice with higher yield than varieties developed through conventional breeding methods. Other lines developed in this study can be used in the development of hybrid technology in the rice heterotic gene pool.

    Keywords: rice, sterility, grain number per panicle, 100 grain weight, genetic diversity
  • R. Maleki, H. Abdollahi *, S. Piri Pages 137-152
    Response of pear cultivars to causal agent of fire blight diseases is expressed by both resistance and tolerance, however the difference of the two is not clear. To better understand the mechanisms of resistance and tolerance of pear cultivars to the disease, the necrotrophic behaviour and electrolyte leakage of resistant (Dargazi) and tolerant (Harrow Sweet) cultivars was compared with susceptible cultivar (Barttlet) after inoculation by wild type and mutant strains (hrpN-, dspA/E- and hrpW-) of the bacterium. The appearance of symptoms in reaction to wild type strains occurred after three days in susceptible and tolerant cultivars, and in seven days in resistant cultivar. However, in resistant cultivar, Dargazi, disease progress slowed down. In all cultivars, one to two days before necrosis, electrolyte leakage increased to ~70%, and with the completion of necrosis it reached to 100%. The mutant strain hrpW- did not affect incidence of necrosis and electrolyte leakage, indicating no effect of this protein on resistance mechanisms. Using strain hrpN- increased the necrosis and electrolyte leakage in resistant cultivar and delayed these indices in tolerant cultivar in comparison with susceptible cultivar. Also, dspA/E- strain accelerated necrosis and electrolyte leakage in resistant cultivar in comparison with tolerant cultivar, and had no symptoms on susceptible cultivar. Considering the dual role of HrpN in pathogencity and stimulation of host defense system, the results indicated key role of HrpN protein on acquired defense system (ADS) in relation to the pathogenic role in the resistant cultivar (Dargazi) and its inverse relationship in tolerant cultivar (Harrow Sweet). This dual behaviour can be used as a tool for deeper understanding of the fire blight resistance mechanisms in pear, and also as an index for distinctness of resistant and tolerant pear cultivars.
    Keywords: Pear, mutant strain, acquired defense system, resistance, tolerance
  • I. Arji *, R. Gholami, M. Najafi Pages 153-170

    Ilam is one of the rich olive germplasm resources in Iran. Identification and study of adaptation of native olive genotypes is of great importance for establishment of olive orchards. This research was carried out on 15 olive genotypes collected from Ilam province to evaluate pomological and fruit yield in comparison with cv. Amphissis as check cultivar from 2015 till 2018 at Sarpole-e-Zehab Olive Research Station, Sarpol-e-Zahab, Iran. The experimental design was randomized complete block with three replications. The results showed that pomological traits such as fruit, pit and flesh weight, flesh: pit ratio, fruit and pit dimensions were significantly different among genotypes. Fruit weight varied from 3.28 to 7.92 grams among olive genotypes. Fruit yield also differed among genotypes, BSCH2, BSCH3, SKE7, SKE8, BSCH1, DZ4 and SBM5 had higher fruit yield. Oil content in dry matter was significantly different among genotypes. Oil content in dry matter of NS3, SBM2, SBM1, SKE7, DZ4, PG3 and NS4 genotypes varied from 30-40%, and categorized as low oil olive genotypes. In general, results showed that BSCH2, BSCH3, SKE7, SKE8, BSCH1, DZ4 and SBM5 genotypes performed as promising genotypes with higher fruit yield at eight to nine years old trees and can be used for being released as new cultivars as well as establishing of new olive orchards.

    Keywords: Olive, Adaptation, fruit characteristics, fruit yield, oil content
  • E. Mollaali, M. R. Dadashi, Fatemeh Sheikh *, H. Ajam Norozi, M. T. Feizbaksh Pages 171-188
    Waterlogging stress is one of the important factors reducing faba bean seed yield. Response of different faba bean genotypes to this environmental stress varies from tolerance to sensitive. Response of agronomic characteristics and seed yield of 21 faba bean genotypes under three moisture regimes included; optimum irrigation (without stress) and waterlogging for 10 days at two developmental stages; commencement of flowering and pod setting were evaluated. This study was carried out using randomized complete block design with three replications in two cropping seasons (2016-2017 and 2017-2018) at Golestan agricultural and natural resources research and education center, Gorgan, Iran. Combined analysis of variance revealed that there was significant differences between faba bean genotypes in response to different moisture regime conditions. Green pod and seed yields were reduced by 34% and 23.9%, respectively, when waterlogging applied at the commencement of flowering stage. However, when waterlogging applied at pod setting stage these reductions were 29.3% and 17.18%, respectively. The lowest seed yield reduction belonged to G-Faba-401 genotype when stress applied at the flowering stage, and G-Faba-401, G-Faba-335, G-Faba-293, G-Faba-290 and G-Faba-524 genotypes showed less than 10% yield reduction. Therefore, the high-yielding and tolerant faba bean genotypes can be recommended for areas with high probability of waterlogging stress.
    Keywords: Faba bean, day to flowering, green pod yield, seed yield, 100 seed weight
  • Z. Falati *, M.R. Fattahi, A. Ebadi Pages 189-210

    Plums are important species among Prunus genus with significant role in fruit market and industry. This research was carried out to evaluate phenological characteristics, fruit setting and fruit quality traits of 16 plum cultivars in 2014 and 2015 growing seasons in horticultural research station of horticultural and landscaping engineering department of agricultural and natural resources campus of the University of Tehran. The results showed significant differences among plum cultivars for all traits. Cultivar Black Star and cv. Bukhara were early and late in respect of flowering, leaves appearance and ripening times in both years, respectively. Phenological characteristics of cultivars differed in two years as the commencement of blooming, full bloom and ripening time occurred earlier in the first year. Flowering period among examined plum cultivars was also different and longer in the first year. The abscission percentage of flower buds, flowers, fruitlets and fruits were different among cultivars. Cultivar Sugar and cv. Golden Drop had higher fruit set rate. Cultivar Black Star and cv. Shablon had the largest fruits, and Simka and Stanley cultivars had higher fruit firmness and fruit flavor index, respectively. Cultivars with desirable flowering time; cv. Bukhara, cv. Stanley and cv. Sugar, and also cultivars with high fruit yield potential; cv. Japanese, cv. Simka and cv. Shablon, can be used in plums breeding programs and establishing of new orchards.

    Keywords: plum, flowering, flower abscission, fruitlet, Fruit Firmness, fruit flavor index
  • N. Esamaeilinejad, F. Ghanavati *, F. Moradi, J. Abbasi Kohpalkani, M. Rahimizadeh Pages 211-239
    To investigate genetic diversity using morphological traits and to determine the relationship between seed yield and its components, 40 Trigonella monantha ecotypes collected from different areas in Iran and are preserved in the National Plant Gene Bank of Iran were evaluated. The results showed significant differences (P < 0.01) among ecotypes for all the evaluated traits. Mean comparisons revealed that ecotype No. 1 (Lorestan- Azna1) was superior than the others for seed yield plant-1, sub branch number plant-1, number of leaves to the first flower, number of leaves plant-1, 100-seed weight, petiole length, and leaflet width. There was significant and positive correlation between seed yield and number of branches plant-1, number of leaves plant-1, 100-seed weight, and number of pods plant-1, petiole length, seed length, and seed width. Shannon index showed that pod shape, seed color, seed surface ornaments, pod distribution in the plant had high variability. Stepwise regression analysis indicated that 100-seed weight, number of pod plant-1, petiole length and pod length had significant effects on the seed yield. Factor analysis using principle components method could extract nine factors that in total explained 75.66% of the total variance. Cluster analysis for quantitative and qualitative traits classified the ecotypes into four and five different groups, respectively. In conclusion, there is high genetic diversity in the wild ecotypes of T. monantha for the morphological traits which can be used in fenugreek breeding programs.
    Keywords: Fenugreek, quantitative traits, qualitative traits, leaf number plant-1, 100 seed weight
  • M.E. Ranjbar, Z. Gharemani *, S.J. Mousavizadeh, T. Barzegar, J. Gil Pages 241-249

    Asparagus officinalis is the most economically important species of asparagus. A. persicus is known as Iranian asparagus among the wild species which can grow under harsh environmental conditions such as high temperature and saline and dry soils. Therefore, it can be a suitable germplasm for interspecific hybridization in asparagus breeding programs. The possibility of using A. persicus in breeding programs and also employing molecular markers to detect hybrid plants developed from hybridization between A. persicus and some other species of asparagus were investigated. Twenty one accessions of asparagus from diploid (2x) to dodecaploid (12x) from six different countries were used. Successful crosses were made for A. officinalis (2x) × A. persicus (2x) by hand pollination. Hybridization rate for A. persicus was 34.1%. AG8 primer could detect specific allele for A. persicus. TC6 primer is a suitable molecular marker to detect interspecific hybrid plants for A. persicus in open pollinated and controlled crosses. ACM101 primer that has been designed for onion could also be used to evaluate genetic polymorphism in different accessions of asparagus.

    Keywords: Iranian asparagus, Interspecific hybridization, SSR markers, wild species